'Elke taal is slechts een groep mensen die afspreekt dat ze elkaar zullen begrijpen' (Erin McKean)
En toch speelt taal een hele belangrijke rol in ons dagelijks leven, zowel digitaal als analoog. We leren door taal de wereld een stukje beter te begrijpen.
En dit begrip zit in de details. Klopt de tekst inhoudelijk? Is het begrijpelijk voor mensen die de materie minder goed beheersen? Komen de plaatjes en de tekst overeen? Staan de komma's, punten en andere interpunctie op de juiste plek? Zijn de woorden juist gespeld en vertellen de zinnen wat je ermee wil vertellen?
Ik pluis graag teksten uit, ga er met de fijne stofkam doorheen. Ik heb een scherp oog voor detail, op inhoud, interpunctie en samenhang.
Heb jij een tekst die geredigeerd en/of gecorrigeerd mag worden? Neem dan contact met me op!
Mijn achtergrond in tekst & taal
Ik heb altijd al een fascinatie voor taal gehad. Ik kan me herinneren dat ik op de basisschool ooit een opstel heb geschreven over een 'houten' dief omdat de kreet 'Houd de dief!' me intrigeerde. Later heb ik vele programmaboekjes voor voorstellingen van Natuurtheater de Kersouwe mogen 'stofkammen', wat vaak leidde tot een hele waslijst aan aanpassingen. Van daaruit ben ik gevraagd door Adri van den Brand om zijn boek Sturen op autonomie eens door te lezen, wat uiteindelijk uitmondde in de eindredactie van de eerste en tweede druk van dat boek. Later volgde nog de eindredactie van Lekker zakendoen (Rob van Herpen), Werk voor de reünie (Marcel van Herpen), De coachende leraar (Adri van den Brand), Klein handboek hoogbegaafdheid voor leraren (Bjorna Appel), en advies voor Gedichten met gedoe (Marthe van Pinxteren).